עיקור בקיטור
תהליך
הנחיות הבסיס בכל הנוגע לעיקור ושימוש במכשור וציוד רפואי הינן שכל מוצר כזה חייב לעבור עיקור ולהשתמר בצורה קפדנית עד לשימוש בכדי למנוע זיהומים בעת שימוש רפואי עם המוצרים הללו. בכדי לעמוד בדרישות הללו, חובה לבצע עיקור של כל מכשיר או אמצעי אשר משמש בטיפולים רפואיים ולנטר את העיקור שבוצע בכדי להיות בטוחים בכל זמן נתון כי ניתן לבצע שימוש במוצר ללא כל חשש.
לאחר פעולת העיקור, יש לעטוף כל מוצר בצורה נכונה בכדי לשמור על הניקיון שלו ולכן יש לעטוף אותו כך שתהיה אטימה מלאה ומוחלטת, בעטיפה עמידה בפני דקירות או קריעות קטנות מבלי מישים ובהתאמה להליך אשר יבוצע באותו הפריט.
שיטות עיקור
מלבד עיקור בקיטור, כיום ניתן למצוא כמה שיטות עיקור שונות, כאשר לכל אחת מהן יתרונות וחסרונות:
- חום יבש – שיטה אשר מאפשרת לבצע עיקור בצורה בטוחה לסביבה ולעובדים תוך חדירה עמוקה אל החומר וללא צורך באוורור. יחד עם זאת, מדובר בשיטה אשר מאריכה את זמן העיקור וכן מוצרים אשר רגישים לחום עלולים להנזק בזמן העיקור בשיטה הזו.
- אתילן אוקסיד – שימוש בגז אשר מאפשר גם חדירה דרך חומרי אריזה וחומרים פלסטיים, הוא אינו מזיק לרוב מוצרי הרפואה ופשוט לניטור. יחד עם זאת, הוא מצריך פעולה מסודרת ופיקוח מתמיד על ידי מומחים ולכן עיקור בשיטה הזו יכולות לבצע רק חברות מומחות בתחום אשר משתמשות באמצעים טכנולוגיים מתקדמים.
- מי חמצן – חומר בטיחותי לסיבה אשר פועל בטמפרטורה נמוכה, לא משאיר שאריות ולא מצריך אוורור. יחד עם זאת, הוא לא עיל על צלולוז, בדים ונוזלים, דורש עטיפה סינטטית ולא מתאים לעיקור מוצרים בעלי חלל צר וארוך.
- פורמלדהיד – חומר שאינו דליק ומתאים לרוב המוצרים הרפואיים, יחד עם זאת יש חשש כי הוא מותיר שאריות על המוצרים, והוא רגיל וחשוד כחומר מסרטן.
יתרונות וחסרונות של עיקור בקיטור
עיקור בקיטור זו שיטה בטוחה לסביבה ולעובדים אשר מבצעים את העיקור, הוא לא דורש זמן רב, לא רעיל, זול ולא דורש אוורור. יחד עם זאת, היעילות של העיקור בשיטה הזו עלולה להפגם בשל כיסי אוויר, מסת מים גדולה או איכות נמוכה של הקיטור, והוא יכול להסב נזק למוצרים רגישים לחום.